Komposition

Nutida musik i gränslandet mellan elektroniska och akustiska klanger

Kompositör hans jonsäll

Jag arbetar som yrkesverksam kompositör och har både en kandidat- och masterexamen från Musikhögskolan i Piteå vid Luleå Tekniska Universitet. Min konstnärliga verksamhet baseras i Norrbotten och inriktar sig särskilt på norra Sverige.

Mitt konstnärskap

I mitt skapande förenar jag nutida konstmusik med elektroniska instrument och klanger. Projekten bygger oftast på att både komponera och framföra musik med elektronik som instrument tillsammans med andra utövare. Improvisation i olika grader är en central del i mina verk.

Specialisering – notation av elektronik

Min specialisering som kompositör är inom grafisk notation av elektronik, vilket var ämnet för mitt masterarbete. Denna liksom övriga publikationer hittar du i sin helhet här:

Komposition

Tjänster

Beställ verk

Som kompositör har jag stor erfarenhet av att jobba med beställningsverk för många olika sättningar (soloinstrument, ensemble och elektroakustisk musik) och samarbetar gärna i olika former.

Skriv till mig på info@joncellproductions.com för att beställa ny musik eller etablera kontakt!

FÖRELÄSNINGAR / UNDERVISNING / GÄSTLÄRARE

Jag erbjuder även föreläsningar inom komposition för gymnasieskolor, kulturskolor, folkhögskolor och universitet. Innehållet anpassas efter gruppens kunskapsnivå och kan även specialiseras inom följande ämnen:

  • Elektroakustisk musik
  • Live-elektronik
  • Grafisk notation / experimentell notation

Kontakta mig på info@joncellproductions.com för att boka mig som gästlärare!

Undervisningen kan även utformas som en praktisk workshop. Läs mer om mina utbildningskoncept under fliken UTBILDNING.

Komposition

Portfolio

Utöver mina elektroniska produktioner har jag skrivit verk för både kammarensemble (Norrbotten NEO), orkester (NorrlandsOperans Symfoniorkester), soloinstrument med och utan elektronik, musikdrama (opera och filmmusik), samt skapat ljudinstallationer och elektroakustisk musik. Mitt senaste verk Sonic Mechanics (2022) för slagverk, piano och live-elektronik valdes ut till Mise-En Music Festival 2023 med internationell premiär i New York.

Verk i urval

Golbma Máilmmi [Three Realms] (2024), kammarensemble & jojk, (för jojkaren Ulla Pirttijärvi och Lapplands Kammarorkester), Hetta Music Days 2024 (Hetta, Finland)

EX SPIRITU (2024), flöjt och live-elektronik, (Jenni Halonen, Hans Lennart Jonsäll), RESONANS 2024 (Piteå, Sverige)

Geometries of Spacetime (2023), orkester (NorrlandsOperans Symfoniorkester 2023)

Sonic Mechanics (2022), elektronik och kammarensemble, Mise-En Music Festival 2023 (NYC), Norrbotten NEO (Piteå)

Primus Motor (2022), orkester (NorrlandsOperans Symfoniorkester 2022)

Ephemeral Clockworks (2021), kammarensemble (Norrbotten NEO)

Towards the Event Horizon (2021), elgitarr, basklarinett & live-elektronik, Fredrik Ekenvi, José Louis Relova Gallego, Hans Lennart Jonsäll, Nymus Live 2021

Konstnärlig forskning

I min konstnärliga forskning har jag tidigare undersökt förhållandet mellan improvisation och komposition i flera verk för elektronik och akustiska instrument genom min kandidatuppsats Mot händelsernas horisont (2021). Stycket Towards the Event Horizon för basklarinett, elgitarr och live-elektronik framfördes vid en direktsänd konsert i Studio Acusticum som en del av festivalen Nymus Live 2021. Med ett sparsmakat partitur som enbart specificerade gester och texturer improviserade jag tillsammans med musikerna utifrån verkets struktur och ljuddesign.

Mitt masterarbete Spectromorphological Reductions (2023) utforskade ljudbaserad notation av elektronik. Arbetet byggde vidare på redan befintliga system för analys av elektroakustisk musik, närmare bestämt Dennis Smalley’s (1997) teori om spektromorfologi och det symbolspråk som Lasse Thoresen & Andreas Hedman (2007) har utvecklat utifrån Pierre Schaeffer’s typo-morfologi, samt Mattias Sköld’s (2023) anpassning av detta system för komposition och transkription (Sound Notation). Uppsatsen visar hur symbolisk notation inte behöver uteslutas i live-elektroniska framträdanden, utan att ett ljudbaserat partitur snarare kan komplettera de kompositions- och interpretationsprocesser som rör instrumentdesign och improvisation.

Genom mitt komponerande fortsätter jag att arbeta i gränslandet för improvisation, komposition, elektronik och akustiska instrument,, med ambitionen att vidareutveckla ljudbaserad notation och experimentella notationsmetoder, i syfte att överbrygga klyftan mellan traditionella instrumentalister och elektronmusiker i det samtida musikfältet.

Publikationer

Spectromorphological Reductions (Jonsäll, 2023)

Luleå tekniska universitet (masteruppsats, komposition)

Spectromorphological Explorations (Jonsäll, 2023)

Research Catalogue

Sonic Mechanics [AUDIOGRAPHIC ANALYSIS] (2023)

Research Catalogue

Mot händelsernas horisont (2021)

Luleå tekniska universitet (kandidatuppsats, komposition)

Towards the Event Horizon (2021)

Research Catalogue

CV

Hans Lennart Jonsäll är en kompositör, producent, ljuddesigner, DJ och elektronisk musiker för närvarande baserad i Piteå, född och uppvuxen i Sundsvall i Västernorrland. Jonsäll har utvecklat ett särskilt intresse för notation, teknologi och olika sätt att formulera och överföra det elektroniska musikskapandets tankesätt till traditionella akustiska instrument.

Tidiga musikaliska experiment inom elektronisk musik från olika genrer (techno/house, trance, ambient, glitch) ledde honom till att upptäcka den samtida musikens värld. Hans verk är ofta inspirerade av vetenskap, andlighet och utforskandet av abstrakta filosofiska koncept. Jonsälls portfolio omfattar allt ifrån solostycken, orkesterverk, kammarmusik till elektroakustiska kompositioner och elektronisk musik i olika genrer. Han studerade komposition vid Piteå Musikhögskola (Luleå tekniska universitet) vilket resulterade i en masterexamen med fokus på notation av live-elektronik.

Jonsäll har studerat för ljudkonstnären och den elektroniska kompositören Björn Eriksson, kompositörerna Fredrik Högberg, professor Jan Sandström och Jörgen Häll, ljudkonstnären Nyssim Leford, gitarristen och interpreten professor Stefan Östersjö samt koreografen och forskaren professor Åsa Unander-Scharin.

Hittade du inte vad du letade efter, eller har du andra idéer?

Kontakta mig

Jag hittar gärna en lösning som passar just dig eller din verksamhet och är alltid öppen för nya samarbeten och projekt!